فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 97، اردیبهشت 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • معین دهباشی، زهره حجتی*، مجید متولی باشی، مزدک گنجعلی خانی حاکمی صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    سلول های T تنظیم کننده ی رخنه کننده در تومور (TI-Treg) عملکرد مهمی را در فرار سرطان از سیستم ایمنی اجرا می کنند. در این پژوهش، نسل سوم سازه ی CAR علیه آنتی ژن CD25 انسانی به عنوان نشانگر زیستی مهم سطح سلول های TI-Treg طراحی شده است.

    روش بررسی

    ابتدا سازه ی anti-CD25 CAR طراحی شد. با استفاده از وب سرور RNAfold، ساختار ثانویه RNA ارزیابی شد. همچنین با استفاده از وکتورهای لنتی ویروسی، رده ی سلولی NK-92 ترابرد شد. سپس سطح بیان RNA anti-CD25 CAR به وسیله qRT-PCR در سلول های NK-92 ترابردشده با وکتورهای انتقالی CAR و تقلیدی و همچنین سلول های تیمارنشده ارزیابی شد.

    یافته ها

    ساختار ثانویه ی RNA پایدار بود. همچنین سطح بیان RNA anti-CD25 CAR در سلول های NK-92 ترابردشده به وسیله ی وکتور انتقالی pCDH-513B-1-anti-CD25 CAR به طور معنی داری بیش از سلول های NK-92 ترابردشده با وکتور انتقالی تقلیدی و سلول های تیمارنشده بود (P˂0.0001).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر روی anti-CD25 CAR RNA نشان داد رونوشت های این نوع CAR پایدار بود و در سطح بالایی بیان شد. درواقع، این نوع CAR می تواند در آینده همچون ابزاری برای حذف فرار سرطان از سیستم ایمنی در انواع سرطان های جامد و مایع بیشتر بررسی شود.

    کلیدواژگان: بیولوژی کامپیوتری، بیوانفورماتیک، انفورماتیک، qRT-PCR، anti-CD25 CAR، ترابرد، فرار تومور- ایمنی شناسی
  • احسان عبدالسلامی، علی نعمتی*، توران اردلان صفحات 13-23
    زمینه و هدف

    نانوذرات دارای کاربردهای وسیعی نظیر کاربردهای محیطی زیستی، دارویی، غذایی، تشخیصی و درمانی، مواد آرایشی، کشاورزی، انرژی، نساجی و الکترونیک می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی خواص ضد رگ زایی نانوذرات اکسید سریم که به روش سبز از گیاه انجبار سنتز شده بودند، انجام شد. رگ زایی یا آنژیوژنز به فرایند تشکیل عروق خونی جدید از انواع موجود گفته می شود که برای رشد و نمو طبیعی بدن اهمیت فراوانی دارد. انجبار گیاهی است چند ساله که بلندی آن کمی کمتر از 1 متر بوده و در برخی نقاط بسیار کوتاه و تا 20 سانتی متر می باشد. از ویژگی های بارز گیاه، ساقه زیرزمینی ضخیم آن است که استوانه ای و به هم چسبیده بوده و اطراف سطح خارجی آن را ریشک های فراوانی که از نظر دارویی مصرف دارند، پوشانده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه پرده کوریو آلانتوییک جنین جوجه تحت تیمار نانوذرات اکسید سریم سنتز شده به روش سبز از گیاه انجبار از نظر رگ زایی بررسی گردید (آزمون CAM=chorioallantoic membrane) و مقایسه نتایج در گروه ها با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفت.

    یافته ها

    اطلاعات به دست آمده نشان دادند که تعداد و طول عروق تشکیل شده طی 12 روز پس از تیمار با نانوذرات به طور چشم گیری کاهش یافته است. همچنین قد و وزن جنین جوجه، نشان از کاهش معناداری داشت.

    نتیجه گیری

    نانوذرات اکسید سریم سنتز شده به روش سبز از گیاه انجبار قادر است با کاهش فرایند رگ زایی در درمان برخی از بیماری های مرتبط با آنژیوژنز از جمله سرطان موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: رگزایی، نانوذرات ها، اکسید سریک، گیاه پلی گنوم، غشای کوریو آلانتوئیک
  • راحله باقری بالکان لو، شیوا خضری*، غلامرضا نجفی صفحات 24-33
    زمینه و هدف

    اتفون کنترل کننده موثر رشد گیاهی است که کیفیت محصول را بهبود می بخشد و احتمالا باعث اختلال در عملکرد سیستم تولیدمثل می شود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر اتفون بر استرس اکسیداتیو و توان باروری آزمایشگاهی در موش سفید کوچک آزمایشگاهی است.

    روش بررسی

    در این مطالعه ی تجربی، حیوانات به 5 گروه تقسیم شدند؛ گروه کنترل (بدون دریافت هرگونه ماده)، شم (دریافت روزانه ی سرم فیزیولوژی به صورت خوراکی)، اتفون 1 (دریافت روزانه 192 میلی گرم بر کیلوگرم [A1] به صورت خوراکی)، اتفون 2 (دریافت روزانه 240 میلی گرم در کیلوگرم به صورت خوراکی)، اتفون 3 (دریافت روزانه 480 میلی گرم در کیلوگرم به صورت خوراکی). در پایان دوره ی درمان 28 روزه، تخمدان ها برای انجام لقاح داخل آزمایشگاهی از بدن خارج شدند. نشانگرهای استرس اکسیداتیو شامل مالون دی آلدیید (MDA) و ظرفیت آنتی اکسیدان کل (TAC) در نمونه های سرم خونی اندازه گیری شد. همچنین پارامترهای باروری شامل درصد اووسیت، درصد لقاح و کیفیت جنین ها بررسی شدند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس یک طرفه و پس آزمون توکی تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میزان ظرفیت آنتی اکسیدانی تام در گروه های تیمارشده با اتفون نسبت به گروه کنترل به طور قابل توجهی کاهش پیدا کرد)05/0 (P<و میزان مالون دی آلدیید خونی نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری یافت (05/0P<). همچنین درصد لقاح، درصد جنین های دوسلولی و بلاستوسیست ها در هر سه گروه دریافت کننده ی اتفون کاهش یافت. این کاهش در دز زیاد، متوسط و کم در مقایسه با گروه کنترل اختلاف معنی داری را نشان داد (05/0P<).

     نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که تجویز خوراکی اتفون احتمالا با اثرگذاری بر سیستم استرس اکسیداتیو باعث ایجاد اثرات سویی بر توان باروری و روند رشد جنین ها در موش سوری می شود.

    کلیدواژگان: اتفون، استرس اکسیداتیو، باروری آزمایشگاهی، موش سوری
  • امین عربشاهی، ذبیح الله قارلی پور، ابوالفضل محمدبیگی، سیامک محبی* صفحات 34-46
    زمینه و هدف

    فشارخون بالا عامل خطر مهم و قابل کنترلی برای بیماری های قلبی عروقی محسوب می شود. حمایت اجتماعی دریافت شده از سوی همسر و خودمراقبتی از عوامل تاثیرگذار در کنترل و پیشگیری از عوارض فشارخون بالا هستند؛ بنابراین، مطالعه ی حاضر با هدف تاثیر آموزش مبتنی بر حمایت اجتماعی همسر بر ارتقای رفتارهای خودمراقبتی در مردان مبتلابه فشارخون بالا انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع مداخله ای بود که روی 112 بیمار مرد مبتلابه پرفشاری خون اولیه به همراه همسرانشان انجام شد که در سال 1398 به مراکز بهداشتی درمانی شهر قم مراجعه کردند. پس از انتخاب افراد واجد شرایط ورود به مطالعه به روش در دسترس، افراد تحت پژوهش به صورت تصادفی سازی بلوکی به دو گروه آزمون (56 نفر) و کنترل (56 نفر) تقسیم شدند. گروه آزمون و کنترل پرسش نامه ها و چک لیست های ثبت فشارخون را پیش از مداخله ی آموزشی و دو ماه بعدازآن تکمیل کردند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین نمره ی هریک از ابعاد رفتارهای خودمراقبتی و حمایت اجتماعی همسر بعد از مداخله ی آموزشی در گروه آزمون افزایش معناداری داشته است (05/0>P). همچنین میانگین نمره ی فشارخون سیستول بعد از مداخله ی آموزشی در گروه آزمون کاهش معناداری داشته است (05/0>P)، ولی این کاهش در فشارخون دیاستول معنادار نبود (05/0<P).

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد آموزش مبتنی بر حمایت اجتماعی دریافت شده از سوی همسر باعث ارتقای رفتارهای خودمراقبتی و کاهش فشارخون سیستولیک در بیماران مبتلابه فشارخون بالا می شود.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، خود مراقبتی، پرفشاری خون
  • حبیب یاری زاده، لیلا ستایش، معین عسکرپور، سید علی کشاورز، خدیجه میرزایی* صفحات 47-54
    زمینه و هدف

    بین سلامت روان و اضافه وزن و چاقی ارتباط دوطرفه ای وجود دارد. در مطالعات مختلف ارتباط بین میزان کربوهیدرات رژیم غذایی با سلامت روان متناقض است؛ بنابراین، ما برای اولین بار ارتباط امتیاز رژیم کم کربوهیدرات و سلامت روان را در زنان دارای اضافه وزن و چاقی بررسی کردیم.

    روش بررسی

    در این مطالعه ی مقطعی، 360 زن دارای اضافه وزن و چاقی ساکن شهر تهران انتخاب شدند که سن بین 18 تا 50 سال داشتند. دریافت های غذایی در یک سال گذشته با پرسش نامه ی نیمه کمی حاوی 147 آیتم بسامد خوراک گردآوری شد. امتیاز رژیم کم کربوهیدرات برای تمام افراد تعیین شد. سلامت روان با پرسش نامه ی 21 موردی مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس  (Depression Anxiety Stress Scales (DASS)) ارزیابی شد. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) و رگرسیون خطی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد بعد از تعدیل مخدوشگرها (سن، شاخص توده ی بدنی، فعالیت بدنی و کل انرژی دریافتی)، ارتباط معکوس و معناداری بین اضطراب (0/03=P)، استرس (0/03=P) و افسردگی 0/02=P) با امتیاز رژیم کم کربوهیدرات وجود داشت (0/03=P).

    نتیجه گیری

    مطالعه ی حاضر نشان داد رژیم کم کربوهیدرات با سلامت روان (اضطراب، استرس و افسردگی) ارتباط دارد. انجام مطالعات آینده نگر برای تایید این یافته ها ضروری است.

    کلیدواژگان: رژیم کم کربوهیدرات، سلامت روان، چاقی، اضافه وزن
  • امین عربشاهی، ذبیح الله قارلی پور، سید عباس حسینعلی پور، سیامک محبی* صفحات 55-66
    زمینه و هدف

    تبعیت از رفتارهای خودمراقبتی از عوامل تاثیرگذار بر کنترل و پیشگیری از عوارض بیماری های مزمن از جمله فشار خون بالا می باشد. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف تعیین ارزیابی تبعیت از رفتارهای خودمراقبتی در بیماران مبتلا به فشار خون بالا در شهر قم انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه مقطعی (توصیفی- تحلیلی) حاضر در ارتباط با 243 نفر از بیماران مبتلا به فشار خون بالای مراجعه کننده به مراکز سلامت جامعه شهری به روش نمونه گیری در دسترس در سال 1398 در شهر قم انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه جمعیت شناختی، پرسشنامه رفتارهای خودمراقبتی در بیماران مبتلا به فشار خون بالا، چک لیست بررسی و ثبت فشار خون سیستول و دیاستول و فشارسنج عقربه ای استاندارد بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 20 و آزمون های آماری t مستقل، آنووا، Pearson و کای دو تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهند که 8/56 درصد از مردان و 7/83 درصد از زنان تبعیت از رژیم دارویی را رعایت می کنند. در بررسی رژیم کم نمک از رفتارهای خودمراقبتی، یافته ها حاکی از آن بودند که 7/23 درصد از مردان و 9/27 درصد از زنان از رژیم کم نمک تبعیت می کنند. نتایج نشان دهنده ارتباط معکوس و معنادار بین تبعیت از رژیم دارویی و رژیم کم نمک و مدیریت وزن با میانگین فشار خون سیستولیک و دیاستولیک بودند 0/05≥P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند که حدود دو سوم از بیماران تبعیت از رژیم دارویی و فعالیت بدنی را رعایت می کنند؛ در حالی که تبعیت در مولفه رژیم کم نمک در یک چهارم از بیماران همچنان نیازمند بهبودی است. همچنین یافته ها حاکی از آن بودند که رعایت رفتارهای خودمراقبتی (رژیم دارویی، رژیم کم نمک و مدیریت وزن) می تواند باعث کاهش فشار خون سیستول و دیاستول در بیماران شود.

    کلیدواژگان: خود مراقبتی، پرفشاری خون، فعالیت بدنی، تبعیت از رژیم دارویی
  • محمدحسن سهولی*، ابوالفضل لاری صفحات 57-67
    زمینه و هدف

    رژیم غذایی ضعیف، عوامل خطرزای بیماری قلبی- عروقی و اختلالات عملکرد کلیه می توانند در اثر دریافت غذاهای آماده ایجاد شوند. این موضوع به ویژه برای بیماران مبتلا به نفروپاتی دیابتی (DN: Diabetic Nephropathy) بسیار مهم است. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه بین دریافت غذاهای آماده با عوامل خطر CVD (Cardiovascular Disease) در بیماران مبتلا به DN انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی، 397 بیمار مبتلا به DN به طور تصادفی وارد مطالعه شدند. برای اندازه گیری میزان دریافت غذاهای آماده از رژیم غذایی از پرسشنامه معتبر بسامد مواد غذایی استفاده گردید. غذاهای آماده در قالب موارد زیر توصیف شده اند: مواد غذایی "راحت" یا "غذای آماده" از قبیل همبرگر، کالباس، پنیر همبرگر، سایر همبرگرها، هات داگ، ماهی و مرغ برشته شده، سیب زمینی سرخ کرده و پیتزا. در این مطالعه از روش های استاندارد برای اندازه گیری نشانگرهای بیوشیمیایی و تن سنجی استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین دریافت غذاهای آماده 8/13 گرم در روز بود. بیماران در بالاترین سهک دریافت غذاهای آماده در مقایسه با بیماران در اولین سهک تمایل بیشتری به چاقی و اضافه وزن داشتند (0/01=P). بیماران در بالاترین سهک دریافت غذاهای آماده دارای میزان کراتینین و فشار خون سیستولیک و دیاستولیک بالاتر و همچنین سطح پایین تر کلسترول کل در مدل خام و سطح بالاتر فشار خون سیستولیک و دیاستولیک پس از تعدیل مخدوشگرها در مقایسه با بیماران در اولین سهک داشتند (0/001=<P). 

    نتیجه گیری

    فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و در نتیجه نارسایی کلیوی ناشی از آن در بیماران مبتلا به DN می تواند از طریق مصرف غذاهای آماده ایجاد شود. بر مبنای نتایج افرادی که غذاهای آماده بیشتری مصرف می کنند، بیشتر دچار اضافه وزن یا چاقی می شوند.

    کلیدواژگان: غذاهای آماده، عوامل خطر بیماری های قلبی و عروقی، فشارخون سیستولیک، فشارخون دیاستولیک، نفروپاتی دیابتی
  • مریم مهدوی*، غلام رضا خیرآبادی صفحات 78-85
    زمینه و هدف

    افسردگی پس از زایمان یک اختلال خلقی است که سبب تضعیف رابطه والدین و مادر و کودک شده و تاثیرات منفی بر سلامت، کیفیت زندگی فرد مبتلا و اعضای خانواده دارد. افسردگی زنان تاثیرپذیری زیادی از عوامل خطر اجتماعی و جمعیت شناختی دارد. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف دستیابی به عوامل خطر بومی افسردگی پس از زایمان در نطنز انجام شد. 

    روش بررسی

    پژوهش توصیفی حاضر در سال 1397 انجام شد. طی این پژوهش 673 خانم مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهرستان نطنز که دو هفته تا دو ماه از زایمان آن ها گذشته بود، مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار پژوهش دو پرسشنامه استاندارد Edinburgh و اطلاعات دموگرافیک بودند.

    یافته ها

    شیوع کلی افسردگی در جمعیت مورد مطالعه 1/7 درصد بود. بیماری مادر، زایمان زودرس و جنسیت نوزاد از عوامل مرتبط با افسردگی پس از زایمان می باشد. سن، تحصیلات و شغل مادر، خواسته و ناخواسته بودن بارداری، نوع تغذیه نوزاد، رتبه زایمان، نوع زایمان، بیماری تیرویید مادر و بستری نوزاد رابطه ای با افسردگی مادران نداشت.

    نتیجه گیری

    بررسی عوامل مرتبط با افسردگی پس از زایمان در این پژوهش، تیم سلامت را در برنامه ریزی بهتر برای مدیریت این اختلال کمک می کند. برای پیشگیری از این اختلال می بایست برنامه های آموزشی و حمایتی طی بارداری و پس از زایمان برای مادر و اطرافیانش اجرا شود و با ارجاع به موقع مادران در معرض خطر افسردگی پس از زایمان تا حدودی از عوارض این اختلال پیشگیری گردد.

    کلیدواژگان: افسردگی، زایمان، افسردگی بعد زایمان
|
  • Moein Dehbashi, Zohreh Hojati *, Majid Motovali-bashi, Mazdak Ganjalikhani-Hakemi Pages 1-12
    Background and Objectives

    Tumor-infiltrating regulatory T (TI-Treg) cells perform the significant function in cancer immune escape. In this study, the third generation CAR construct was designed against human CD25 antigen, the significant cell surface biomarker of TI-Tregs.

    Methods

    Initially, the construct of anti-CD25 CAR was designed. Using RNAfold web server, the RNA secondary structure was evaluated. Also, utilizing lentiviral vectors, NK-92 cell line was transduced. Afterward, the expression level of anti-CD25 CAR RNA was assessed by qRT-PCR in NK-92 cells transduced with CAR and mock transfer vectors and also untreated cells.

    Results

    The RNA secondary structure was stable. Also, the expression level of anti-CD25 CAR RNA in transduced NK-92 cells by pCDH-513B-1-anti-CD25 CAR transfer vector was significantly higher than transduced NK-92 cells by mock transfer vector and untreated cells (p˂0.0001).

    Conclusion

    The present study on anti-CD25 CAR RNA showed that this type of CAR transcripts were stable and expressed at high level. In fact, this type of CAR can be further studied in the future as a tool to remove the cancer immune escape in all types of solid and liquid cancers.

    Keywords: Bioinformatic, qRT-PCR, anti-CD25 CAR, Transduction, Cancer immune escape
  • Ehsan Abdossalami, Ali Neamati*, Touran Ardalan Pages 13-23
    Background and Objectives

    Nanoparticles have a wide range of applications, such as environmental, pharmaceutical, nutritional, diagnostic and therapeutic, cosmetics, agricultural, energy, textile, and electronics applications. This study aimed to investigate the anti-angiogenesis properties of cerium oxide nanoparticles synthesized by green method from Persicaria bistorta Plant. Angiogenesis refers to the process of formation of new blood vessels from pre-existing blood vessels, which is important for the normal growth and development of the body. Persicaria bistorta is a perennial plant that its height is slightly less than 1 m and in some areas is very short and up to 20 cm. One of the distinct characteristics of the plant is its thick underground stem that is cylindral clinging and its outer surface is covered by a lot of beads with medicinal uses. 

    Methods

    In this study, chick chorioallantoic membrane was treated with cerium oxide nanoparticles synthesized by green method from Persicaria bistorta plant (CAM test). Comparison of the results in the groups, was performed by SPSS software. 

    Results

    The obtained data showed that the number and length of the vessels formed during 12 days after the treatment with nanoparticles significantly decreased.

    Conclusion

    Cerium oxide nanoparticles synthesized by green method from Persicaria bistorta plan can be effective in the treatment of angiogenesis-related diseases, including cancer, through reduction of the angiogenesis process.

    Keywords: Angiogenesis, Cerium oxide, Polygonum, Chorioallantoic Membrane
  • Raheleh Bagheri, Shiva Khezri*, Gholamreza Najafi Pages 24-33
    Background and Objectives

     Ethephon is a good and effective plant growth regulator that improves product quality. It can probably interfere with the functioning of the reproductive system.
    The aim of this study was to investigate the effect of ethephon on in vitro fertility and oxidative stress in mice.

    Methods

    In this experimental study, animals were divided into five groups; control (without receiving any substance), sham (receiving daily serum physiology orally), ethephon 1 (receiving daily 192 mg/kg orally), ethephon 2 (receiving daily 240 mg/kg orally), ethephon 3 (receiving daily 480 mg/kg). At the end of the 28-day treatment period, the ovaries were removed for in vitro fertilization. Oxidative stress markers including malondialdehyde (MDA) and total antioxidant capacity (TAC) were measured in serum samples. Fertility parameters including oocyte percentage, fertilization percentage and embryo quality were also examined. Data were analyzed using one-way ANOVA and Tukey’s post hoc test.

    Results

    The results of the experiments showed that ethephon in all three doses reduced the TAC compared to the control group (p<0.05). Also the level of MDA in ethephon-treated mice increased compared to the control mice (p<0.05(. In addition fertilization rate, percentage of two-cell embryos and blastocysts decreased in all three groups receiving ethephon, and this difference was significant in the high, medium and low dose groups compared to the control group (p<0.05).

    Conclusion

    It can be concluded that an oral administration of ethephon with effect on the oxidative stress system can probably have a deleterious effect on fertility and embryo development in mice.

    Keywords: Ethephon, Oxidative stress, In vitro Fertilization, Mice
  • Amin Arabshahi, Zabihollah Gharlipour, Abolfazl Mohammadbeigi, Siamak Mohebi* Pages 34-46
    Background and Objectives

    High blood pressure is an important and controllable risk factor for cardiovascular diseases. Social support received by spouse and self-care are effective factors in controlling and preventing the complications of hypertension, therefore, this study was performed with the aim of investigating the effect of education based on spousal social support on improving self-care behaviors in men with high blood pressure. 

    Methods

    The present study was an interventional study performed on 112 male patients with primary hypertension and their spouse who referred to health centers of Qom city in 2019. After selecting the eligible individuals to enter the study using convenience sampling method, the subjects under study, were divided into two groups of experimental (n = 56) and control (n = 56) through block randomization method. Questionnaires and checklists were completed by the experimental and control groups before and two months after the intervention.

    Results

    The results showed that the mean score of each of the dimensions of self-care behaviors and social support of the subjects’ spouse significantly increased in the experimental group after the educational intervention (p < 0.05). Moreover, the mean systolic blood pressure score significantly decreased in the experimental group after the intervention (p < 0.05), but this decrease was not significant for diastolic blood pressure (p < 0.05).

    Conclusion

    The findings of this research indicate that education based on spousal social support improves self-care behaviors and lowers systolic blood pressure in patients with hypertension.

    Keywords: Social Support, Self care, Hypertension
  • Habib Yarizadeh, Leila Setayesh, Moein Askarpour, Seyed Ali Keshavarz, Khadijeh Mirzaei * Pages 47-54
    Background and Objectives

    There is a bilateral relationship between mental health and overweight and obesity. In various studies, the association between dietary carbohydrate and mental health, have been controversially reported. Therefore, for the first time, we investigated the association between low carbohydrate diet score (LCDS) and mental health in overweight and obese women. 

    Methods

    In this cross-sectional study, a total of 360 obese and overweight women aged between 18 and 50 years, who were resident in Tehran city, were selected. A 47-item semi-quantitative Food Frequency Questionnaire (FFQ), was used to collect the dietary intake over the past year. LCDS was also calculated for all individuals. The psychiatric health statue was evaluated using a 21-item Depression Anxiety Stress Scales (DASS) questionnaire. ANOVA and linear regression, were used to analyze the data. 

    Results

    The results of the present study, showed that anxiety (p = 0.03), stress (p = 0.03), and depression (p= 0.02) had a significant inverse relationship with LCDS after adjusting for confounders (age, body mass index, physical activity, and total energy intake). 

    Conclusion

    The current study revealed that lower amount of carbohydrate in diet is associated with mental health (anxiety, stress, and depression). Prospective studies are required to confirm these findings.

    Keywords: Diet, Carbohydrate-Restricted, Mental Health, Obesity, Overweight
  • Amin Arabshahi, Zabihollah Gharlipour, Seyed Abbas Hosseinalipour, Siamak Mohebi* Pages 55-66
    Background & objective

    Adherence to self-care behaviors are effective factors in controlling and preventing chronic disease complications such as hypertension, therefore, the study was conducted to determine adherence to self-care behaviors in hypertensive patients in Qom.

    Methods

    This study was a cross-sectional (descriptive-analytical) study that was performed on 243 patients with primary hypertension referred to urban community health centers, using available sampling method in Qom in 1398. Data were collected using a demographic questionnaire, a self-care behaviors questionnaire and a checklist to assess and record systolic and diastolic blood pressure and standard blood pressure gauge. Data were analyzed by SPSS 20 software using independent t-test, chi-square, one- way ANOVA and Pearson correlation coefficient.

    Results

    The results show that 56.8% of men and 83.7% of women adhere to the drug regimen. Findings showed that 23.7% of men and 27.9% of women adhered to low salt diet. The results also showed a significant inverse relationship between adherence to the low-salt diet and weight management with mean systolic and diastolic blood pressure (p>0/05).

    Conclusions

    The findings of the study show that about two-thirds of patients adhere to drug and physical activity regimes, respectively, while adherence to the low-salt diet in one quarter of patients still needs improvement. The findings also showed that self-care behaviors (medication, low salt diet, weight management) can decrease systolic and diastolic blood pressure in patients.

    Keywords: Self-care, Hypertension, Physical Activity, Medication adherence
  • Mohammad Hassan Sohouli*, Abolfazl Lari Pages 57-67
    Background and Objectives

    Poor dietary intake, cardiovascular diseases (CVD) risk factors, and renal function disorders can be caused by fast food consumption. This issue is particularly important for patients with diabetic nephropathy (DN). Therefore, this study aimed at investigating the relationship between fast food consumption, CVD risk factors, and renal function among DN patients. 

    Methods

    A total of 397 patients with DN, were randomly enrolled in this cross-sectional study. A validated food frequency questionnaire was used to measure fast food intake from the diet. Ready-to-eat foods are referred to foods, such as hamburger, sausage, burger cheese, other burgers, hot dog, Roasted fish and chicken, French fries, and pizza. Standard methods were used to measure biochemical and anthropometric markers. 

    Results

    The mean intake of fast food, were 13.8 grams per day. Patients in the highest tertile of fast food consumption, were more likely to be overweight and obese (p = 0.01) compared to the patients in the first tertile. Patients in the highest tertile of fast food consumption had higher levels of creatinine, systolic and diastolic blood pressure as well as lower level of total cholesterol in unadjusted model and higher levels of systolic and diastolic blood pressure after adjusting confounders (p ≤ 0.001) as compared to the patients in the first tertile. 

    Conclusion

    Both systolic and diastolic blood pressure in DN patients could increase as a result of consuming fast food. Moreover, people who consume more fast food were more likely to be overweight or obese.

    Keywords: Fast Food, Cardiovascular risk factor, systolic blood pressure, diastolic blood pressure, Diabetic Nephropathy
  • Maryam Mahdavy*, Gholamreza Kheirabadi Pages 78-85
    Background and Objectives

    Postpartum depression is a mood disorder that weakens the relationship between couple and between mother and child and has negative effects on health, quality of life of the affected and family members. Depression in women is highly affected by social and demographic risk factors. The purpose of the present study was to investigate the congenital risk factors for postpartum depression in Natanz city.

    Methods

    The current study is a descriptive study in which 673 women who referred to Natanz health centers in 2018, were examined two weeks to two months after their delivery. The research tools were 2 questionnaires of standard Edinburgh and demographic information.

    Results

    The overall prevalence of depression in the study population was obtained to be 7.1%. Maternal illness and preterm birth and sex of baby, were among the factors associated with postpartum depression. The mother's age, education, occupation, wanted or unwanted pregnancy, type of baby feeding, the birth rate, type of delivery, mother's thyroid disease, and baby hospitalization, were not related to maternal depression.

    Conclusion

    Investigating the factors related to postpartum depression in this research will help the health team for better planning to manage this disorder, and to prevent the disorder, educational and supportive programs should be implemented during pregnancy and after delivery for the mother and those around her, and by timely referral of mothers at risk of postpartum depression, the complications of this disorder could be prevented to some extent.

    Keywords: Depression, Parturition, Postpartum